LIVE TEXT | Ziua 277 de război: 32 de persoane ucise în regiunea Herson şi cel puţin 13 rănite în Dnipro, în urma bombardamentelor ruse, afirmă Ucraina / Rușii nu pot face o breșă în Donețk (sursă britanică)

LIVE TEXT | Ziua 277 de război: 32 de persoane ucise în regiunea Herson şi cel puţin 13 rănite în Dnipro, în urma bombardamentelor ruse, afirmă Ucraina / Rușii nu pot face o breșă în Donețk (sursă britanică)
Război în Ucraina / Sursa foto: AP/Mediafax Foto
Publicat: 27/11/2022, 12:30
Actualizat: 27/11/2022, 13:33

Cel puţin 32 de persoane din regiunea Herson au fost ucise în bombardamentele care au avut loc după retragerea forţelor ruse în urmă cu două săptămâni, conform informaţiilor furnizate de poliţia ucraineană. Forţele ruse şi-au încheiat retragerea din oraşul Herson pe 11 noiembrie, după o ocupaţie de aproape nouă luni. Ele sunt poziţionate în prezent pe malul estic al Niprului, de unde bombardează în mod regulat oraşul.

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 13:30 – O persoană a murit și un copil a fost rănit în atacurile aeriene din Herson

O persoană a murit și alte două au fost rănite în atacurile aeriene efectuate asupra orașului ucrainean Herson în ultimele 24 de ore. Printre cei răniți este un copil, anunță autoritățile ucrainene.

Guvernatorul regiunii Herson, Iaroslav Yanushevych, a spus că au fost 54 de tiruri de obuze în zonă, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

El a declarat că loviturile din ultimele 24 de ore au ucis o persoană și au rănit două, inclusiv un copil.

Trupele rusești s-au retras din orașul Herson la începutul acestei luni, dar au rămas în apropiere și declanșează frecvent atacuri aeriene asupra zonelor controlate de ucraineni.

UPDATE ora 12:00 – Sursă britanică: Rușii nu pot face o breșă în Donețk

Ministerul Apărării din Marea Britanie susține că rușii au suferit pierderi grele în Marina Militară ceea ce face improbabilă o contraofensivă a armatei ruse în regiunea Donețk

Ministerul Apărării a prezentat evaluarea în cadrul raportării zilnice despre războiul din Ucraina.

Britanicii afirmă că în orașele Pavlivka și Vuhledar din estul regiunii Donețk au fost „lupte intense” în ultimele două săptămâni, dar nicio tabără nu a reușit să câștige teritoriu, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

Ministerul Apărării mai spune că ambele părți și-au concentrat forțele în bătălia pentru Donețk.

Deși luptele continuă, britanicii estimează că „este puțin probabil ca Rusia să fie capabilă să concentreze suficiente forțe pentru a realiza o breșă operațională”.

Infanteria navală a lui Vladimir Putin a suferit „pierderi grele”, este concluzia trasă de ministerul britanic.

Război în Ucraina. Rușii vor să trimită pe front tineri de 18 ani. „Nu plătim pensii văduvelor”
Război în Ucraina / Sursa FOTO: wikimedia.org

UPDATE ora 10:00 – În zona Kiev va ninge abundent în următoarele zile

Zăpada va acoperi zona Kiev începând de duminică, în timp ce alimentarea cu energie electrică este în continuare deficitară.

Ninsori abundente sunt așteptate la Kiev începând de duminică, iar temperaturile vor scădea sub zero grade chiar și ziua, anunță meteorologii citați de Reuters. Episodul de vreme rea se va întinde cel puțin până la mijlocul săptămânii

Ninsoarea apare în timp ce milioane de locuitori din capitala ucraineană și din jurul acesteia au mari probleme cu alimentarea locuințelor cu electricitate, căldură și apă.

Operatorul Ukrenergo a anunțat sâmbătă că producătorii de electricitate au reușit să acopere doar trei sferturi din necesarul de consum, ceea ce a provocat restricții și pene de curent în întreaga țară, transmite Mediafax.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că există restricții de utilizare a energiei electrice în 14 din cele 27 de regiuni ale Ucrainei și la Kiev, pentru „peste 100.000″ de clienți din fiecare regiune.

UPDATE ora 08:00 – Zelenski: Niciodată foametea nu trebuie folosită ca armă. Săptămâna aceasta am adus acasă 98 de ucraineni eliberaţi

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, într-un nou discurs, că foametea nu trebuie să fie folosită niciodată ca armă, el vorbind despre “noua politică de genocid a Rusiei”.

Oameni indestructibili ai ţării indestructibile!

Astăzi, am organizat primul Summit Internaţional privind Securitatea Alimentară. L-am ţinut la Kiev – împreună cu partenerii noştri. Şi au fost alese în mod special aceste zile, când comemorăm victimele Holodomorului din 1932-1933.

Ucrainenii au trecut prin genocid. Şi astăzi facem tot posibilul şi imposibilul pentru a opri noua politică de genocid a Rusiei. Una nouă – dar similară cu cea care a ucis milioane de oameni în secolul al XX-lea. Şi nu luptăm doar împotriva agresiunii. Pas cu pas, creăm un sistem care va opri agresiunea, va demonta consecinţele acesteia şi va garanta securitatea pe termen lung – securitatea Ucrainei, a întregii Europe şi a lumii.

Securitatea alimentară este unul dintre elementele cheie ale stabilităţii globale. Aici este cel mai evident rolul Ucrainei. Datorită iniţiativei noastre de export de cereale din trei porturi de la Marea Neagră, am trimis aproximativ 12 milioane de tone de alimente pe piaţa mondială. 40 de ţări ale lumii. Din această cantitate, mai mult de două milioane şi jumătate de tone sunt destinate ţărilor care nu sunt doar lipsite de alimente, ci şi se află într-o criză gravă.

Ca parte a Programului Alimentar al ONU, am ajutat ţări în care oamenii sunt înfometaţi sau pe punctul de a muri de foame. Printre acestea se numără Etiopia şi Yemen. Am ajutat şi Somalia şi Afganistanul. Şi acesta este doar începutul.

Astăzi, am anunţat oficial lansarea noii noastre iniţiative umanitare. Cereale din Ucraina. Şi avem deja acorduri cu mulţi parteneri.

Uniunea Europeană, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Germania, Japonia, Qatar, Canada, Norvegia, Ţările de Jos, Finlanda, Belgia, Lituania, Republica Cehă, Italia, Austria, Spania, Suedia, Slovenia, Elveţia şi altele. Peste 20 de ţări au susţinut summitul nostru privind securitatea alimentară. Suma totală pe care am strâns-o pentru Cereale din Ucraina este deja de aproximativ 150 de milioane de dolari. Continuă munca. Pregătim aproximativ 60 de nave.

Cu toţii nu trimitem doar produse alimentare ucrainene în acele ţări care suferă cel mai mult de pe urma crizei alimentare. Niciodată foametea nu trebuie folosită ca armă. Dacă nu ar fi fost alimentele ucrainene, dacă nu ar fi fost colaborarea cu partenerii noştri, nu s-ar fi menţinut stabilitatea socială în regiuni ca Africa de Nord sau Orientul Mijlociu. Este exact ce şi-a dorit Rusia. Trebuie – şi putem! – să nu permitem asta”, a spus Zelenski, citat de News.ro.

UPDATE ora 07:00 – 32 de persoane ucise în regiunea Herson şi cel puţin 13 rănite în Dnipro

Cel puţin 32 de persoane din regiunea Herson au fost ucise în bombardamentele care au avut loc după retragerea forţelor ruse în urmă cu două săptămâni, conform informaţiilor furnizate sâmbătă de poliţia ucraineană, transmite Reuters.

Forţele ruse şi-au încheiat retragerea din oraşul Herson pe 11 noiembrie, după o ocupaţie de aproape nouă luni. Ele sunt poziţionate în prezent pe malul estic al Niprului, de unde bombardează în mod regulat oraşul.

„Bombardamentele ruseşti zilnice distrug oraşul şi ucid locuitorii paşnici. În total, Rusia a ucis 32 de civili în regiunea Herson după retragere”, a declarat şeful Poliţiei Naţionale, Ihor Klimenko, într-o postare pe Facebook, citat de Agerpres.

„Mulţi oameni se evacuează pentru a căuta refugiu în regiuni mai calme ale ţării. Însă mulţi locuitori rămân în casele lor şi trebuie să le oferim cea mai mare siguranţă posibilă”, a continuat el, spunând că poliţia este din nou la datorie în regiune.

Săptămâna trecută, un înalt oficial a declarat că Ucraina va începe în curând evacuarea persoanelor care doresc să părăsească regiunea.

Citește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina:

Ziua 276 de război: Milioane de persoane din Ucraina nu au curent, apă sau caldură / Papa Francisc: Liderii Ucrainei trebuie să privească în perspectivă pentru a obţine pacea

Război în Ucraina, ziua 275. Jens Stoltenberg: Nu va exista o pace „durabilă” dacă Rusia câştigă războiul din Ucraina/Noi bombardamente în apropierea orașelor Zaporojie și Nikopol

Ziua 274 de război: Cancelarul german Olaf Scholz consideră că Vladimir Putin pare incapabil să câştige războiul din Ucraina: „Bombardamentele teroriste împotriva populaţiei civile trebuie să înceteze şi asta imediat”

Ziua 273 de război: Schimb de cadavre ale militarilor uciși în război între ucraineni și ruși. Zeci de trupuri au fost transportate peste linia frontului

Ziua 272 de război: Raiduri la o mănăstire veche de 1.000 de ani din Kiev, unde se bănuiește că ar opera o rețea rusă de spionaj / Întreruperile de curent vor dura probabil până în martie 2023, spun oficialii ucraineni

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
Vreme crâncenă în ziua alegerilor. Estimările ANM pentru duminică
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată